Inclusief onderwijs
Cursus door Floortje Scheepers, Sofie Sergeant, Ludo Abbink

Inclusief onderwijs

(0 beoordelingen)

Inclusief onderwijs is een ambitie waar alle scholen en schoolsoorten zich de komende jaren voor in gaan zetten. Vaak is het concreet maken van ‘inclusie’ best een lastige stap, omdat het onderwerp breed en veelomvattend is. In een reeks masterclasses kijken we samen vanuit verschillende invalshoeken naar de idealen, praktische uitwerkingen, knelpunten en mooie voorbeelden van inclusiever onderwijs.


  • 6 Cursisten
Inhoud

In deze themareeks ‘inclusief onderwijs’ worden verschillende onderwerpen behandeld die essentieel zijn voor het begrijpen en toepassen van inclusie. In drie colleges wordt inclusie vanuit breed maatschappelijk oogpunt belicht, maar ook heel concreet gemaakt door te kijken naar de vraag: Wat kunnen we samen ontwikkelen en belangrijker nog; wat is er al ontwikkeld en kan als inspiratie dienen voor scholen die een aantal stappen richting inclusie willen maken?

In de reeks wordt een brug geslagen van de wetenschap naar de praktijk, met voldoende ruimte voor verbinding en uitwisseling tussen de deelnemers. Of je nu leraar bent, assistent, directeur of begeleider, deze reeks zet je aan het denken en stimuleert je (klein) te beginnen met inclusie!

Doelgroep
Leerkracht, Assistent, IB'er, Gedragswetenschapper, MT
Schooltype
PO, SBO, VO, PRO
Niveau
Leerkracht niveau basis
Studielast

12 uur (waarvan 6 zelfstudie-uren)

Doelen
  • Inzicht in de ontwikkeling, implementatie en uitdagingen van inclusie in de samenleving en de onderwijspraktijk;
  • Inzicht in de complexiteit van psychische problemen;
  • Kennis van het belang van samenwerking tussen scholen, professionals, ouders en leerlingen om een inclusieve schoolomgeving te creëren.
  • Kennis over de ontwikkelingen er ervaringen omtrent inclusief onderwijs in Friesland.
Data
sep.11
Bijeenkomst 1

Tijd: 16:00 - 18:00

Plaats: Van der Valk Hotel Drachten

nov.05
Bijeenkomst 2

Tijd: 16:00 - 18:00

Plaats: Van der Valk Hotel Drachten

jan.08
Bijeenkomst 3

Tijd: 16:00 - 18:00

Plaats: Van der Valk Hotel Drachten

Programma
Bijeenkomst 1

Sofie Sergeant is hogeschoolhoofddocent Burgerschap & Inclusie aan de Hogeschool Utrecht, verbonden aan het Instituut Onderwijs en Orthopedagogiek (IvOO) en Lectoraat Jeugd. Op verschillende plaatsen in Nederland en in het buitenland voert ze projecten uit ter bevordering van inclusief onderwijs. Huidige onderzoeks- en onderwijsprojecten cirkelen voornamelijk rondom het vraagstuk en de implementatie van inclusief onderwijs. Samen met studenten, met kinderen, ouders en onderwijsprofessionals wil Sofie inspireren en ondersteunen richting inclusief onderwijs, scholen waar elk kind kan leren, en waarbij ontmoeting en samenwerking centraal staan. Het onderzoekswerk dat Sofie verricht is altijd inclusief en actiegericht: samen met de mensen waarover het gaat, en gericht op positieve verandering in de praktijk. In deze masterclass neemt Sofie je mee in het onderwerp burgerschap en inclusie en onderbouwt ze haar visie op inclusie met wetenschappelijke kennis.

Bijeenkomst 2

Floortje Scheepers is psychiater en hoofd van de afdeling Psychiatrie van UMC Utrecht. Ook is zij hoogleraar Innovatie in de ggz, voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut en lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. In 2021 kwam haar boek uit, wat een pleidooi betreft voor acceptatie van de werkelijkheid en het loslaten van modeldenken. In deze masterclass deelt Floortje kennis over het kijken naar psychische problemen vanuit complexiteitsdenken in plaats van volgens een lineair medisch model. Ze geeft inzicht in welke kenmerken van complexiteit we terug zien bij psychische ontregeling en werpt een kritische blik op de toepasbaarheid van het veelgebruikte DSM-classificatiesysteem.

Bijeenkomst 3

Ludo Abbink is bestuurder van het samenwerkingsverband PO. In september 2022 initieerde het samenwerkingsverband PO Friesland een voorhoedetraject naar inclusiever onderwijs. Scholen konden hier vrijwillig voor intekenen. Het was niet nodig om al een heel eind op weg te zijn naar inclusiever onderwijs. De enige voorwaarde was dat er breed draagvlak was in het team om de school inclusiever te maken. Uiteindelijk deden 23 scholen mee aan het voorhoedetraject.

Inmiddels zijn we drie schooljaren verder. Wat leerden wij in die periode? Welke goede praktijken zagen wij? Wat zijn essentiële voorwaarden om een school inclusiever te maken? En misschien ook wel…..wat werkt er nu juist niet?

In deze masterclass word je meegenomen op de ontdekkingsreis naar de inclusievere school. We koppelen daarbij wetenschappelijke inzichten aan onze bevindingen uit de praktijk. Daarnaast gaan we ook de dialoog aan over de beeldvorming over inclusief onderwijs en het belang van schoolcultuur bij een geslaagde transities op weg naar de inclusieve school.

Mediatheek
De mediatheek is alleen beschikbaar voor ingelogde, ingeschreven cursisten.
Docenten
Floortje Scheepers

Floortje zal het in haar masterclass hebben over een andere benadering van psychische ontregeling. Waarom kunnen we psychische problemen beter niet benaderen volgens een lineair medisch model maar is het belangrijk en noodzakelijk om vanuit het complexiteitsdenken naar psychische problemen te kijken. Welke kenmerken van complexiteit zien we terug bij psychische ontregeling en hoe passend is dan het veelgebruikte DSM classificatiesysteem wat bedacht is voor wetenschap maar heden ten dage ook dominant is in de klinische praktijk, wet & regelgeving en financiering van de zorg.

Vergelijkbare cursussen

Er zijn geen cursussen gevonden die voldoen aan de zoekopdracht.

Cursus volgen
€ 400,00

Om je in te schrijven voor een cursus moet je inloggen of registreren bij Mijn NOG.