IQ in het onderwijs - van diagnostiek naar praktijk
Cursus door Nynke Jongsma, Eva Helmholt, Selma de Ruiter, Anouk van Hoogdalem

IQ in het onderwijs - van diagnostiek naar praktijk

(0 beoordelingen)

Een IQ-bepaling wordt steeds minder als een juiste manier gezien om het volledige potentieel van een leerling te meten. Toch zijn IQ-scores in de praktijk nog nodig om toegang te krijgen tot bepaalde vorm van zorg en onderwijs. Wat is de rol en de functionaliteit van de IQ-tests en hoe interpreteren we deze? Hoe vertaal je de testresultaten naar functionele adviezen, zodat leerkrachten ouders en leerlingen er daadwerkelijk profijt van hebben in de praktijk?


  • 2 Cursisten
Inhoud

Deze themareeks biedt gedragswetenschappers de nieuwste wetenschappelijke inzichten, gekoppeld aan relevante praktijkvoorbeelden omtrent de functionaliteit van IQ-tests Daarnaast word je aan de hand van casuïstiek vaardiger gemaakt in het omzetten van testresultaten naar functionele handelingsadviezen.

Doelgroep
Gedragswetenschapper
Schooltype
PO, SBO, VO, VSO, PRO
Niveau
Leerkracht niveau meester
Studielast

12 uur (waarvan 6 zelfstudie-uren)

Doelen
  • Kennis over de moderne interpretatie van testresultaten;
  • Kritisch reflectie op de rol van IQ in onderwijs en zorg;
  • Vaardig in testresultaten effectief omzetten naar functionele handelingsadviezen. 
Data
okt.07
Bijeenkomst 1

Tijd: 16:00 - 18:00

Plaats: Van der Valk Hotel Drachten

nov.25
Bijeenkomst 2

Tijd: 16:00 - 18:00

Plaats: Van der Valk Hotel Drachten

jan.20
Bijeenkomst 3

Tijd: 16:00 - 18:00

Plaats: Van der Valk Hotel Drachten

Programma
Bijeenkomst 1

Met de komst van de moderne IQ tests zoals de WPPSI-4, WISC-5 en IDS-2, zijn ook richtlijnen met betrekking tot de interpretatie van de testresultaten gemoderniseerd. De algemene IQ test is bedoeld om een goede indruk te geven van het algemeen intelligentieniveau en eventuele opvallende sterktes of zwaktes in het onderliggende profiel. De intelligentietest geeft belangrijke informatie voor handelingsgerichte diagnostiek, maar staat nooit op zichzelf. In deze masterclass wordt verteld over de moderne interpretatie van IQ-tests en over wat ze ons (kunnen!) opleveren voor de dagelijkse ondersteuning in de onderwijspraktijk. 

Bijeenkomst 2

Het gebruik van IQ-scores is bijna niet meer weg te denken in ons huidige zorg -en onderwijssysteem. IQ-scores vervullen regelmatig een belangrijke slagboomfunctie om toegang te krijgen tot bepaalde zorg of onderwijs, maar is dit wel terecht? Hoe kijkt de wetenschap naar deze kwestie? En hoe kijken pedagogen en psychologen hiernaar? In deze masterclass komen beide perspectieven aan bod; we zullen wetenschappelijke inzichten op het gebied van de validiteit en betrouwbaarheid van intelligentietesten bespreken en gaan in op een recent onderzoek over de rol van IQ in het Nederlandse zorg -en onderwijssysteem.

Bijeenkomst 3

Hoe zorg je ervoor dat jouw adviezen zo goed mogelijk aansluiten bij deze leerling en deze leerkracht binnen deze groep? We nemen je mee in de praktische toepasbaarheid van de statische test. Je leert om de vertaalslag te maken van onderzoeksuitkomsten naar functionele adviezen, naar daadwerkelijk handelen in de klas (en thuis). Dit doen we o.a. door een intelligentie-onderzoek van een statische test te analyseren en te komen tot gezamenlijke begeleidingsdoelen en passende evaluatieparameters (hoe zie je of er stappen zijn gemaakt?). Verder hebben we aandacht voor hoe je ouders, leraren en leerling bij een onderzoeksafname en het vervolg kunt betrekken en is er ruimte voor inbreng en casuïstiek.

Mediatheek
De mediatheek is alleen beschikbaar voor ingelogde, ingeschreven cursisten.
Docenten
Nynke Jongsma

Nynke Jongsma is werkzaam bij Effectief onderwijs, waar zij scholing geeft en ambulante begeleiding verzorgd voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeften in het reguliere onderwijs. Zij heeft jarenlang gewerkt als leerkracht, intern begeleider en orthopedagoog in het speciaal (basis)onderwijs. Zij is werkzaam geweest op scholen voor asielzoekerskinderen, het ZML onderwijs, een samenwerking tussen SO 3-4 en SBO en scholen voor kinderen met een auditieve beperking. Het kunnen en aankunnen staat centraal om leerlingen verder te helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast heeft zij een ‘uitstapje’ gemaakt naar de gehandicaptenzorg binnen een kinderdagcentrum, waarbij toeleiding naar onderwijs onderdeel was van de werkzaamheden.

Vergelijkbare cursussen

Er zijn geen cursussen gevonden die voldoen aan de zoekopdracht.

Cursus volgen
€ 875,00

Om je in te schrijven voor een cursus moet je inloggen of registreren bij Mijn NOG.